Slijedite svoje snove i aktivno tražite svoje mjesto  u poduzetničkom svijetu

Mateja Kalisar na čelu je Razvojne agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA. Cilj ove javne ustanove je pružanje informativne, savjetodavne, konzultantske i operativne podrške sudionicima lokalnog razvoja, sa snažnim naglaskom na umrežavanje javnih institucija, gospodarskih subjekata i organizacija civilnog društva. Mateja mladim ljudima poručuje da slijede svoje snove i aktivno traže svoje mjesto u poduzetničkom svijetu, njen tim i i ona ih čekaju VEGORI gdje će im pomoći kako da razvijaju svoja poduzeća i postanu konkurentniji.

Razgovarala: Ivana Radić

 

Možete li nam predstaviti Razvojnu agenciju grada Velike Gorice?

Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA osnovana je 2015. godine kao javna ustanova sa zadatkom da bude razvojna platforma za pružanje informativne, savjetodavne, konzultantske i operativne podrške sudionicima lokalnog razvoja, sa snažnim naglaskom na umrežavanje javnih institucija, gospodarskih subjekata i organizacija civilnog društva.

Na koje ste projekte posebno ponosni i zašto?

Trenutno provodimo četiri projekta. Ponosna sam na sve projekte koji se trenutno provode, no mogu izdvojiti projekt naziva Poduzetnički info s kojim smo ostvarili EU sufinanciranje u iznosu od gotovo 600 tisuća kuna.

Cilj je  bio povezivanje poduzetnika s potpornim subjektima u sklopu 11 organiziranih događanja, kao i organizacija 21. informativne radionice na kojima su poduzetnici i oni koji će to tek postati mogli naučiti kako poboljšati poduzetničke vještine, kako povećati konkurentnost te na koji način osigurati preduvjete za daljnji razvoj. Ukupno smo u protekloj godini ostvarili projekte u visini 3 milijuna kuna, a za budućnost pripremamo i zahtjevnije projekte.

Kako je voditi pretežno ženski tim?

Ženski tim, ah..? Osnova svakog dobrog tima je kvalitetna komunikacija, a sigurno je da mi tu žene, uz predanost poslu i organizacijske vještine, prednjačimo.

No, i okružene smo kolegama iz drugih gradskih odjela i ustanova pa je i muško gledište nekih situacija nam dobro došlo, a opet rekla bi da smo mi žene spremnije bez predrasuda sagledati i prihvatiti mišljenje drugog spola što u konačnici daje dobre rezultate koje naš ženski tim pokazuje.

Što vas motivira u poslu?

Motivacija u ovom poslu mi je svakako svaki dobiven projekt, satisfakcija kada poduzetnik kojem je agencija pisala prijavu ostvari potporu i omogući poslovni razvoj koji bi bez naše pomoći bio daleko sporiji. Pomaganje drugima me čini zadovoljnom i motivira svakako za dalje, a poslovna dinamičnost uvijek daje dodatan motiv da se ostvare nove ideje i projekti.

Kako vidite razvoj poduzetništva otkad ste na čelu VEGORE?

Moja uloga je aktivno povezivanje i komunikacija svih dionika u ovom, za Grad , a i za cijelu državu, važnom gospodarskom segmentu. Poduzetništvo je sektor malog gospodarstva koji je danas predvodnik gospodarskog rasta, nevezano o kojem se segmentu poduzetništva radi.

Velika Gorica ima nekoliko specifičnosti koje dolaze iz odlične prometne povezanosti, ali i tradicije obrtništva. Te specifičnosti su ubrzan razvoj logističkih centara i trgovine, snažna veza sa zračnom lukom, ali i tradicija u drvno-prerađivačkoj djelatnostima.

Sve ove djelatnosti, odnosno velike tvrtke tih djelatnosti koje djeluju u našemu gradu, trebaju potporu malih poduzetnika i upravo težimo razvoju poduzetničkih ideja kako bi se ove suradnje dogodile. Stoga smo se i posvetili razvoju novih vještina poduzetnika koje im u današnjem dinamičnom okruženju trebaju kako bi ne samo opstali već se i razvijali u skladu sa svojim željama.

Komunikacija s poduzetnicima treba biti aktivna, a VEGORA je ta koja želi biti partner, pružiti ruku i u suradnji s Gradom otvarati nove mogućnosti za poduzetnike.

Zanemarivanje poduzetnika i poduzetničkog procesa istočni je grijeh ekonomike koja se prvenstveno bavi ravnotežom, jer u ravnoteži nema prostora za poduzetnika.

„Poduzetništvo pokreće organizaciju“ A.Marshall

Što biste poručili mladim ljudima?

Da budu hrabri i ne odustaju od svojih ideja i da ih razvijaju, jer na taj način i oni doprinose razvoju društva. Svakako bi spomenula i školovanje, ulaganje u sebe, jer sav taj trud i odricanja se dugoročno uvijek isplate. I ukoliko dožive neuspjeh neka ne posustaju, neka ustraju jer i tako se uči kako bi ostvarili svoje poduzetničke ambicije.

Smatram da imaju dosta dobru potporu, već u srednjim školama ih kroz predmete ekonomske struke uče kako da osnuju i vode tvrtku, te kasnije kroz potpore za samozapošljavanje od HZZ koje su im vjetar u leđa prilikom ulaska u poduzetništvo.

I za kraj poruka; neka slijede svoje snove i aktivno traže svoje mjesto u poduzetničkom svijetu, a onda ih moj tim i ja čekamo u VEGORI gdje ćemo im pomoći kako da razvijaju svoja poduzeća i postanu konkurentniji, jer na mladima svijet ostaje.

Foto: Mateja Kalisar