Piše: Ivana Radić, predsjednica Udruge Međunarodna mreža poslovnih žena

Međunarodni dan žena danas se obilježava u mnogim zemljama, no koliko smo zaista svjesne važnosti Dana žena? Jesmo li daleko odmakle i kakva je situacija danas? Gdje smo dospjele i jesmo li zadovoljne ostvarenim? Je li to samo dan kada neke od nas dobivaju cvijeće ili se zaista moramo zapitati koliko je taj dan važan svim ženama?

Što se tiče zakonodavstva, u Republici Hrvatskoj žene i muškarci imaju zajamčena jednaka prava, međutim, u svakodnevnom životu, ravnopravnost žena i muškaraca još nije postignuta u mnogim područjima – od tržišta rada, političke participacije, gospodarstva i medija. Više ne govorimo o staklenom stropu već o labirintu prepreka s kojima se žene svakodnevno susreću.

Žene su u zadnjih nekoliko godina pokrenule razne inicijative od  #MeToo pokreta koji je u 2018. g. potresao Sjedinjene Američke Države te srušio desetke moćnih muškaraca i ugrozio potvrdu suca Vrhovnog suda. Žene su progovorile o zlostavljanjima o kojima su šutjele godinama, ponižene i ne vjerujući da bi ih se slušalo. Sada ih se čuje, vjeruje im se i podržava.

U Hrvatskoj je pokrenuta inicijativa i fond  #spasime s ciljem pružanja konkretne i interventne skrbi žrtvama nasilja, a došla je iz potrebe da se osvijesti javnost o problemu rastućeg obiteljskog, partnerskog i svakog drugog oblika nasilja.

Međunarodna mreža poslovnih žena je osnovana 2017. godine i naš je cilj pomoći ženama u biznisu da se financijski osamostale, da se osjete uspješnima, sposobnima i osvijeste da u svakoj od nas tinja posebnost i talenti koje treba pokazati svijetu. Udruga je platforma za sve žene koja zaista žele rasti i razvijati svoj posao, družiti se i umrežavati s ciljem financijske samostalnosti, ali i međusobne podrške.

Zajedništvo i potpora prije svega

 

Ivana Radić

O zajedništvu i potpori žena moglo bi se nadugačko i naširoko pričati. S druge strane mogli bismo pričati i o nepodržavanju jedna druge, izazivanju loših osjećaja, pretjeranog konkurentskog ponašanja nekih žena, zamjeranja, ljubomore i sličnih stvari. Nemali je broj žena kojima su baš žene na neki način “zagorčale život”. I ja sam jedna od njih. Dok sam radila u muškoj firmi, bilo je muškaraca koji nisu bili korektni, ali veći broj nekorektnih osoba su bile žene. Ako nisi dio klana, odbace te, isključe, napadaju. Na svojoj koži sam osjetila i izdaju svoje jako dobre prijateljice, i to ne jednom od tih “najboljih”. No, to su lekcije koje me nisu uvjerile da je jedno moguće misliti da je žena ženi vuk. Ja i dalje vjerujem u divne i požrtvovne žene jer sam mnoge od njih upoznala na svom poduzetničkom putu. Moj životni moto je oduvijek bio, ne diram te – ne diraj me.

Ne moramo svi isto misliti niti raditi, ljepota je baš u različitosti i prihvaćanju tako da ovim putem sve žene, bez obzira na različita iskustva i razmišljanja pozivam da:

  • Proslavite uspjehe svojih kolegica, prijateljica, poznanica – budite sretne zbog njih, a ne nesretne jer vi niste tamo gdje su one. Za sve nas ima mjesta na ovoj planeti, doći će i vaše vrijeme.
  • Ako ste teško došle do svoje pozicije – budite ljubazne prema onima ispod vas, imajte empatije i razumijevanja, nemojte se zatvoriti u svoj svijet uspjeha, podijelite sreću s drugim ženama.
  • Ako je vaša kolegica dobila promaknuće – podržite ju, neće joj biti lako i sigurno će trebati pomoć u novoj zahtjevnijoj ulozi.
  • Ne zamjerajte ženama koje su ostvarile uspjeh – ima ga za sve nas, iskrčile su put za još neku od vas, budite zahvalne na tome.
  • Ne natječite se međusobno – žene su oduvijek bile bolje u građenju odnosa te ih stoga gradite.
  • Imajte razumijevanja prema ženama koje ne razmišljaju jednako kao i vi. Kao što jedna moja kolegica često zna reći: “Sto ljudi, sto ćudi”.
  • Budite podrška i razvijajte zajedništvo, prihvaćajući jedinstvenost svake od nas.
  • Promovirajte druge žene kada ste u mogućnosti.
  • Ne kritizirajte se međusobno, samopouzdanje žena je često vrlo krhko i zato moramo raditi na njemu.
  • Svaka od nas je jedinstvena i neponovljiva i baš zato se nemojte bojati drugih žena niti ih smatrati konkurencijom. Radite na svojim talentima, znanjima i vještinama.

Samo  zajedničkim djelovanjem te podrškom jedna drugoj možemo učiniti razliku, pokrenuti promjene i promijeniti situacije s kojima nismo zadovoljne.

 

Neka vam svima Dan žena bude poticaj da budemo solidarnije i usmjerene na međusobnu podršku žena.

#mrezazena