Sudjelovali smo na konferenciji “Žene u poslovnom svijetu” u Banja Luci

Druga konferencije ženskog poduzetništva u Republici Srpskoj – “Žene u poslovnom svijetu” održana je 28.9.2018. u Privrednoj komori Republike Srpske. Konferenciju su organizirali Privredna komora RS, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS i Područna privredna komora Banjaluka.

Osnovni cilj konferencije je bila promocija ženskog poduzetništva i ohrabrenje svim postojećim i potencijalnim poduzetnicama u pokretanju svojeg poduzeća.

Na konferenciji, kojoj je prisustvovalo više od 120 poduzetnica iz zemalja regije, zaključeno je i da je neophodno zalaganje za unapređenje uvjeta poslovanja i sistema podrške ženama poduzetnicama, dodatno usavršavanje kroz programe obuke i treninge, promocija, jačanje i umrežavanje poduzetnica s ciljem međusobnog povezivanja i uspješne suradnje. Također, neophodna je i suradnja sa međunarodnim donatorima, kao i podrška partnerskih institucija, kako bi doprinijeli jačanju poduzetništva žena i u Republici Srpskoj, ali i u regiji.

Motivacijska predavanja za ulazak u poduzetništvo

Nakon uvodnih obraćanja, održano je predavanje, odnosno motivacijski govori kojima je moderirala Ane Sindik iz EU ProLocal-a, GIZ, a o „liderstvu i motivaciji“ govorila je Ivana Malović iz Podgorice dok je o hrabrosti za korake u životu i poduzetništvu govorila predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena iz Hrvatske, gđa Ivana Radić koja je istaknula da sve potiče od naših osobnih uvjerenja i kada smo načisto same sa sobom onda i na uspjeh i na neuspjeh gledamo kao sastavni dio našeg poduzetničkog putovanja. Ono što je svakako potrebno je ženski glas u muškome svijetu i naše mjesto za koje se same moramo izboriti.

U drugom dijelu održana je i panel diskusija „Iskustva žena preduzetnica u RS i regionu“, na kojem su svoja iskustva predstavile Branka Ratković iz „Swisslion Industrije alata Trebinje“, Aleksandra Maksimovska iz „Maksimovski&Co“ Podgorica, Aleksandra Carvalho iz „Mereora“ Zagreb i Ljiljana Matković iz „Ekotima“ Loznica.

Na konferenciji su potpisani sporazumi o suradnji između Međunarodne mreže poslovnih žena s: Područnom privrednom komorom Banja Luka, Savjetom za žensko poduzetništvo, humanitarnom udrugom „ Duga“ iz Banja Luke te s Udruženjem građana, žena preduzetnica i rukovodilaca RS „Una“.

Nakon konferencije bili su organizirani B2B sastanci poduzetnica.