Sukobi sa ženama na poslu- ne, niste jedine!

 

Barbra Streisand je jednom izjavila: „Sve što sam napravila ulaskom u muški svijet, bilo je teško. Napadaju vas, ali većinom žene, to je ironija. Shvatila sam da su žene puno kompetitivnije i žučljivije. Najgore recenzije sam dobila od žena. Kada vas žene odluče srediti, onda vas zaista žele srediti.“

Sigurno su se mnoge od vas našle u situaciji da su vas ogovarali, sabotirali, prestajali se družiti s vama, ukratko, neke žene su vaš život činile nepodnošljivim. Ne brinite se, niste jedine.

Sukobi među ženama

U jednom istraživanju na tisuću žena koje je provela Američka menadžment asocijacija, 95% žena se osjećalo su ih druge žene omalovažavale u nekom periodu njihove karijere. Drugo istraživanje je pokazalo da sabotaža od strane žene prema drugoj ženi povećana za više od 50 % u zadnjih 10 godina.

Žena nasuprot ženi u radnom okruženju može smanjiti mogućnost napredovanja i profitabilnost organizacije te se time treba početi baviti i visoki menadžment.

Sukobi među ženama mogu kreirati stresnu, neproduktivnu i neugodnu radnu atmosferu a energija se tada fokusira na rješavanje sukoba umjesto na sam posao. Negativan utjecaj na žensko napredovanje, ali i na role model budućeg ponašanja je produkt takve negativne atmosfere.

Jedna međunarodna kompanija odlučila je pokrenuti Program ženske inicijative, ali su na čelo postavili muškarca. Kada su direktora te tvrtke pitali kako to da je muškarac na čelu ženske inicijative on je rekao da jednostavno ne želi imati veze sa „ženskim prepirkama“.

Drugi primjer je da viši menadžment ne želi zaposliti ženu jer „ona na kraju postane „bitch““.

Ove i slične situacije ne idu ženama u prilog i ne samo da ne laskaju mogućnostima napredovanja nego žene skrivaju svoje talente i ambicije jer im druge žene stvaraju još veće probleme.

Emotivna bol, stres, osjećaj nezadovoljstva su samo neki od manifestacija koje žene doživljavaju kada se nađu u ovakvim situacijama.

Marija je iskusila problem što je „previše ambiciozna“ i „inteligentnija od većine“ pa su ju kolegice sabotirale gdje god su mogle. Osjećala se jako loše zbog toga i to samo zato što je imala ambiciju, a druge žene su ju doživjele kao prijetnju.

Loši odnosi među ženama može prouzrokovati lošiju komunikaciju, a time i manjak dijeljenja informacija koji vodi do smanjene produktivnosti i osrednjih rezultata. Ovo su vrlo ozbiljne situacije koje zahtijevaju poseban pristup.

Jeste li bile predmet destruktivnih sukoba?

Da biste utvrdile jeste li bile predmet destruktivnih sukoba odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Jesam li se ikada osjećala da me druga žena potkopava na poslu?
  • Jesam li se ikada osjećala nepravedno ignorirana od druge žene?
  • Jesam li ikada čula „iz druge ruke“ da je neka žena uzrujana zbog nečega što sam učinila ili rekla?
  • Jesam li ikada odradila većinu projekta a druga žena je uzela zasluge?
  • Jesam li ikada podijelila tajnu sa svojom kolegicom pa saznala da je tajna „procurila“?
  • Jesam li ikada čula netočne stvari o sebi ili bila žrtva zlonamjernih tračeva?
  • Jesam li ikada čula: nije ništa! Kada sam pitala kolegicu ako ima nešto da mi kaže da nije u redu?
  • Je li ikada ijedna žena pokušala izgledati bolje na moj račun?
  • Je li moja kolegica il neka žena otišla kod nadređene osobe i žalila se na mene a da sa mnom nije prije toga raščistila situaciju?
  • Je li kolegica „zaboravila“ reći da je neki sastanak, poruka za mene a da je to meni bilo jako važno?

Ako je većina ovih odgovora DA onda ste sigurno u nekom trenutku osjetile gnjev zbog ovakvog ili sličnog ponašanja. Možda niste bile izložene gadnim prepirkama ili tračevima, ali ste možda osjetile kako vas vaše kolegice sabotiraju i na izvršavaju zadatke koje ste im zadale. Ili možda ne želite trpjeti nadređenu žensku osobu koja vas stalno ponižava i koja vam pokazuje koliko ste joj nebitne. Možda trpite u tišini jer se bojite da vas netko ne proglasi kompliciranom, ako se požalite.

Ako se nalazite u nedoumici i želite riješiti svoj ili problem svoga tima, javite se na ivana@ivanaradic.com.

Photo: Unsplash