Troje entuzijasta iz Zagreba dizajniralo i pokrenulo proizvodnju edukativnih igara za djecu

Slavica Farkaš, Adriana Pavelić i Kazimir Samošćanec su troje dizajnera iz Zagreba koji su po završetku studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu pokrenuli tri zasebna obrta. Svaki obrt se bavi proizvodnjom edukativnih igara za djecu koje su u potpunosti proizvedene i dizajnirane u Hrvatskoj.

Sa svojim proizvodima su već ostvarili veliki uspjeh kako kod roditelja tako i kod stručnih osoba koje su prepoznale edukativnu vrijednost ovih igara. Oni su se naime udružili u tim DID – Društvene igre za djecu s ciljem da u ovakvoj grupaciji stvaraju i promoviraju kvalitetne igre proizvedene u našoj zemlji, nude nove metode učenja kroz igru i bogate izbor edukacijskih alata za odgajatelje, roditelje, knjižničare i sve one koji su uključeni u odgoj i obrazovanje djeteta.

 

STORY TELLER CUBE – KREATIVNA IGRA ZA DJECU OD 3-12 GODINA

Story Teller Cube je didaktička igra pripovijedanja iza koje stoji dizajnerica Adriana Pavelić. Ova nagrađivana igra je nastala u suradnji s Montessori odgajateljima, a sastoji se od 5 drvenih kockica koje na sebi nose slikovne pojmove. Igra funkcionira na način da se kockice bace te se pomoću dobivenih pojmova priča (izmišlja) priča.

Namijenjena je djeci od 3 do 12 godina te dolazi u dvije varijante: Classic i Magic. Igra potiče kreativnost, maštu te razvija govor, pisanje i predčitalačke vještine. Stimulativno okruženje koje igra stvara potiče pravilan razvoj djeteta i njeguje odnose unutar obitelji.

MEMOCEDA – DRUŠTVENA IGRA ZA UČENJE SLOVA PUTEM IGRE MEMORY

U potrazi za drugačijim i zanimljivijim poklonom za svoju nećakinju, Kazimir Samošćanec došao je na ideju društvene igre za učenje slova putem igre memory.

Memoceda je društvena igra, proizvedena i dizajnirana u Hrvatskoj, za djecu od 3 godine na dalje koju mogu igrati svi jer je u najtežem obliku zahtjevna i za najveće ‘memoryljupce’.

Igrajući se s Memocedom dijete uz pomoć roditelja ili igrača koji poznaje abecedu može kroz igru ‘memory’, koja je osnova ove igre, naučiti slova u kraćem roku nego što bi naučilo uobičajenim metodama. Memocedu će voljeti igrati svi, ne nužno samo djeca koja uče abecedu, jer sadrži 6 igara za sve uzraste.

ČIRI BIRI BAJKA – igra kojom se potiče verbalno i emocionalno izražavanje

Slavica Farkaš osmislila je igru pripovijedanja na ploči koje će vas odvesti u zajedničku pustolovinu stvaranja nove neočekivane bajke istraživanjem uzbudljivog svijeta u ulozi brojnih bajkovitih likova sa super moćima. Čiri biri bajka je inicijalno nastala kao diplomski rad autorice te je zbog svog velikog potencijala prerasla u izvrstan proizvod. Predviđena je za od 2 do 6 igrača, a prosječno trajanje igre je 45 minuta.

Igranjem djeca vježbaju verbalno i emocionalno izražavanje te im omogućuje lakše iznošenje osjećaja i problema koje inače teško komuniciraju zbog straha ili srama. Potiče timski rad jer je način igranja kooperativan i nema eliminacije igrača, te stvara osjećaj pripadnosti, sigurnosti i zajedništva.

VAŽNOST IGRANJA KOD DJECE

Igra ima veliki utjecaj u životu malog djeteta i nezaobilazna je prilikom njegova odrastanja. Kroz igru dijete istražuje i razvija razne senzomotorne sposobnosti, istražuje svijet, kritički zaključuje, razmišlja, mašta te razvija brojne druge vještine.

Igrajući se dijete uči kako samoregulirati svoje emocije, prepoznati tuđe emocije, kako riješiti probleme i naći kompromis kojim će riješiti postojeće sukobe. Osim toga, značajna je i u dijagnostici i terapiji jer se dijete lakše suočava s teškim životnim okolnostima. Upravo iz tog razloga smatramo da je naša misija jako važna i ustrajat ćemo u tome da nastavimo promovirati kvalitetne načine igre i društvene igre kao bitno sredstvo u pravilnom razvoju djeteta.

DID DRUŠTVENE IGRE POMAŽU DJECI RAZVOJ KREATIVNOSTI, RAZMIŠLJANJA I DRUGE VAŽNE VJEŠTINE

Kako se svo troje dizajnera zalaže za kvalitetnu edukaciju djece i poticanje lokalne proizvodnje, osnovali su udruženje DID – društvene igre za djecu u kojem njeguju upravo te vrijednosti. Cilj im je da u ovakvoj grupaciji stvaraju i promoviraju kvalitetne igre proizvedene u našoj zemlji, nude nove metode učenja kroz igru i bogate izbor edukacijskih alata za odgajatelje, roditelje, knjižničare i sve one koji su uključeni u odgoj i obrazovanje djeteta.

Smatraju da je igranje društvenih igara u obitelji i/ili obrazovnoj instituciji od iznimne važnosti za pravilan razvoj djece jer potiče socijalizaciju, maštu, kritičko promišljanje i timski rad.

Pad interesa za knjigu i čitanje, promijenjeni načini čitanja u digitalnom okruženju i nedostatna kompetencija pismenosti za život od svakog društva zahtijevaju da se sustavno i strateški bavi pitanjima kulture pismenosti.

ISTRAŽIVANJA POKAZUJU

Nemalo istraživanja pokazuje kako problem pada čitalačke pismenosti utječe na pad socijalnih kompetencija (kasnije problem integracije u društvo), razvijanje raznih govornih i jezičnih poremećaja i poteškoća, problem s usvajanjem znanja i gradiva koji dovodi do nemogućnosti postizanja uspjeha u budućnosti.

Uzrok tome je nepoticajna sredina u kojoj djeca danas žive: moderni mediji i nekvalitetna socijalizacija unutar obitelji, formalan pristup radu u obrazovnim institucijama i zastarjela metodologija, neosviještenost roditelja o važnosti poticanja i razvijanja pismenosti kod djece.

Najvažnije razdoblje za razvoj mozga i kognitivnih sposobnosti je do dvanaeste godine. Trendovi korištenja virtualnih medija zahvaćaju sve niže uzraste i rade veliku štetu u razvoju djece. Djeca provode u prosjeku oko 4 sata dnevno uz nekvalitetne virtualne medije te manjkavu socijalnu interakciju s roditeljima; najveći dio slobodnog vremena. Broj djece koja imaju neki oblik govorne mane ili poteškoće u sklapanju rečenica porastao je za 70 %, broj djece koja ima problema s gradivom raste svake god.

*(Protekle godine na logopedskoj dijagnostici u poliklinici Suvag bila su 1.093 pacijenta, što je povećanje u odnosu na godinu dana prije za čak 20 posto.)

Igre se mogu u svega par klikova naručiti na našem webshopu Društvene igre za djecu, a za institucije imamo i promotivne pakete.

Više na: https://drustveneigrezadjecu.com/