VESNA ODOBAŠA – Odlučnost, vjera u sebe  te spremnost na promjene  preduvjet su uspjeha u poduzetništvu

Razgovarala: Tajana Knez

Iako s Vesnom surađujem već pola godine, slušajući detalje Vesnine poduzetničke priče shvatila sam koliko izvrsnih stvari mogu od nje naučiti. Priče o poslovnom putu i usponu žena poduzetnica su inspirativne, edukativne i motivirajuće. Sretna sam što ih mogu prenijeti u pisanoj formi u nadi da ćete u njima pronaći ono što vam u ovom trenutku služi na vašem putu. Vesnin put prenosim nešto detaljnije, a zbog čega shvatit ćete kroz tekst….

Vesna je vlasnica Scarabei studija za izradu web stranica i digitalno oglašavanje, Specijalist digitalnog marketinga, Google Ads individual, certificirani trener Mentalnih mapa, vlasnica platforme Poslovnaedukacija.hr te članica i predavač u MMPŽ-a. No, prije svega Vesna je vesela i vedra Osječanka sa stavom!

Vesna, kako je započeo i tekao tvoj poduzetnički put? Je li je vizija tog puta bila ona koju danas živiš ili se putem mijenjala? S kojim si se preprekama susretala i kako si ih prebrodila?

Čim sam diplomirala marketing i management na fakultetu u Osijeku znala sam da želim biti poduzetnica te sam samo dan nakon diplome otvorila svoj obrt. Ideja je bila dovesti tehniku Mind mappinga (mentalne mape) u Osijek i baviti se podukom iste. To je tehnika planiranja i učenja koja mi je puno pomogla u studiranju i čvrsto sam vjerovala u njenu efikasnost kao i primjenu na apsolutno svako područje u životu.

Svu svoju energiju usmjerila sam na tu ideju. Licencu za poduku dobila sam 2005 g. nakon završene edukacije u Milanu.

 

OD LIJEPLJENJA PLAKATA DO USPJEŠNOG VLASTITOG BIZNISA

Kako bih promovirala uslugu poduke koju pružam, te došla do klijenata samostalno sam noću lijepila plakate po Osijeku. Ipak, takav način promocije nije polučio očekivani uspjeh i posao se kretao jako sporo.
Točka preokreta dogodila se nakon što je izašao članak o poslovnoj ideji koju razvijam u Glasu Slavonije. Odjednom su svi željeli pisati o novoj tehnici Mentalnih mapa i ubrzo nakon Glasa Slavonije, zvali su me iz Jutarnjeg i Večernjeg lista, Eksploziva, RTL-a, Dobro jutro Hrvatska itd. Mediji su učinili svoje. Posao je krenuo! Edukacije su bile 2-3 mjeseca unaprijed popunjene.

2006 g. proglašena sam Ženom poduzetnicom poduzetničkog inkubatora u Osijeku!


ŽIVOTNI I POSLOVNI IZAZOVI, USPONI I PADOVI

Ipak da sve ne bi bilo kao u bajci, moj tadašnji dečko, danas suprug dobio je izvrsnu poslovnu priliku u Zagrebu. Obožavam Osijek i selidba u Zagreb posebice nakon ostvarenih i priznatih poslovnih rezultata u Osijeku jako mi je teško pala. Kako se sve u životu događa s razlogom odlučila sam prihvatiti izazov i krenuti dalje.

Shvatila sam da je Zagreb zapravo prilika jer ima daleko veći tržišni potencijal. Ponovno sam pokrenula posao, iznajmila dvoranu za edukacije koje sam držala preko tjedna, a vikendima sam putovala i držala edukacije u drugim gradovima.

2006 godine otvorila sam svoj Centar brzog učenja gdje je edukacije završilo preko 4000 ljudi. Zvali su me iz Agencije za odgoj i obrazovanje da držim predavanja za nastavnike kao i iz tvrtki da podučim njihove zaposlenike tehnici koja će ih učiniti efikasnijima. Posao je išao atomski, radila sam do granica iscrpljenosti no kad radiš ono što voliš entuzijazma i energije ne nedostaje.

2008.g. recesija je zaustavila zvonjavu telefona. Tada s prijateljicom otvaram SCARABEI d.o.o. marketing agenciju i dovodimo Pixman-e španjolsku franšizu za oglašavanje. Godinu dana kasnije španjolska tvrtka od koje smo franšizu dobili propada. Nažalost, bila sam prisiljena zatvoriti centar za edukacije i sve prodati. To me jako psihički iscrpilo.

TREĆI PUT KRENUTI OD POČETKA JER ODUSTAJANJE NIJE OPCIJA

Otišla sam na porodiljni i odlučila više nikada ne biti poduzetnicom. Nakon što mi je prvi sin krenuo u vrtić zaposlila sam se u njemačkoj tvrtki kao voditelj edukacija. U početku je bilo divno raditi za druge i nemati brigu oko pokrivanja troškova, no s vremenom je pritisak korporacije rastao. Kada je postalo neizdrživo nakon 2 godine otišla sam na drugi porodiljni, dala otkaz u tvrtki te ponovno odlučila pokrenuti posao od nule.

S obzirom da su edukacije moja ljubav željela sam napraviti webshop kojim bih klijentima pružila sve poslovne edukacije u Hrvatskoj na jednom mjestu. Nisam si mogla priuštiti plaćanje izrade webshopa, ali sam pronašla osobu koja mi je pomogla i podučila me kako da sama napravim. Paralelno sam upisala edukaciju za Specijalista digitalnog marketinga. Nakon 8 mjeseci moj webshop Poslovnaedukcija.hr je bio gotov.

No, put me vodio dalje. Na svakom sastanku osluškivala sam potrebe svojih klijenata, također poduzetnicima. Kako bi bolje prezentirali svoje usluge bila im je potrebna web stranica i potom oglašavanje iste. Klijenti su bili tu, logičan slijed je bio otvaranje digitalnog studija. To me dovelo ovdje gdje sam danas, vlasnica digitalnog studija za izradu web stranica i digitalno oglašavanje te vlasnica webshopa Poslovnaedukacija.hr

Tvoj poduzetnički put je zaista bio prepun zavoja, no ti si jako dobro okretala volan. Primjećujem da je ulaganje u sebe u smislu učenja novih vještina odigralo veliku ulogu i svaki put te dovelo do nove poslovne prilike. Osim neprestanih edukacija što bi još temeljem svojeg iskustva savjetovala poduzetnicama?

Osobno u svaki projekt ulazim sa srcem i strašću prema ideji. Promatram što ljudima treba i uvijek gledam kako pomoći. Na mom poslovnom putu jako puno ljudi mi je pomoglo i na tome sam zahvalna te uvijek gledam kako ja mogu pomoći drugima. Suradnju s novim klijentom/partnerom nikad ne gledam primarno kroz prizmu zarade. Novac nekako uvijek dođe kad nije jedini razlog zbog kojeg nešto radiš.

Specijalizirana si za digitalno oglašavanje srednjih i malih poduzeća. Kakvo je stanje na našem oglašivačkom tržištu što se tiče digitalnih kanala? Da li se malim poduzećima s njihovim budžetima teško boriti s velikima? Kakvo je tvoje viđenje i što bi savjetovala nekome tko tek kreće u biznis?

Preduvjet svakog poslovanja danas je imati web stranicu, a potom tu web stranicu oglasiti svojem kupcu. S klijentom prvo utvrdim što je njegov cilj, što želi postići? Ovisno o tome odabiremo način digitalnog oglašavanja (društvene mreže, e-mail marketing, google alati). Važno je napomenuti da jednom izrađen web ne znači da je posao gotov. Tek tada se kreće s optimizacijom, promatranjem kako se kupac ponaša na webu i sl.

 

Google Ads kao i društvene mreže definitivno su prilika za kategoriju malih i srednjih poduzeća. Uz relativno male budžete mogu se jako dobro boriti s velikima. Naime digitalni alati dopuštaju nam da vrlo precizno definiramo ciljanu skupinu kojoj je naš proizvod ili usluga namijenjen.

Kad ne bi radila ovaj posao čime bi se bavila?

Bavila bi se Robinson turizmom ?

Što ti puni baterije?

Moja djeca, obitelj i od nedavno obiteljska mezimica udomljeni pas Angie koja je unijela veselje i neopisivi mir. Obožavamo je!

Vesnina formula za uspjeh kao poruka članicama Mreže žena

Ništa se ne događa preko noći, budite uporne, spremne na promjene, slušajte potrebe kupaca, radite sa srcem i volite ono što radite te neprestano širite svoja znanja. Uspjeh je zagarantiran.