Zelena tranzicija je prilika, a ne prijetnja.

Moguće je istovremeno biti profitabilna tvrtka i raditi na tome da se ekološki i klimatski otisak smanji. U sljedećem krugu izgradnje POS-ovih stanova biti će gotovo nemoguće ostvariti zakonski određenu jediničnu cijenu izgradnje kako bi ti stanovi bili zeleniji i održiviji. Izgradnja terminala Rijeka gateway je prilika da Rijeka postane značajnija cargo luka u Europi.

Jučer, 21.9.2022.g. održana je konferencija Prednosti zelene i digitalne tranzicije u realnom sektoru koju su organizirale udruga Međunarodna mreža poslovnih žena te IKEA Hrvatska. Konferenciju su otvorili veleposlanica Kraljevine Švedske u Zagrebu, Diana Helen Madunic, Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske promjene pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena i  Nikolaos Migkianis, direktor tržišta IKEA Hrvatska.

Konferenciju je vodila Ivana Fakin, poduzetnica i Voditeljica projekata Međunarodna mreža poslovnih žena.

Dunja Mazzocco Drvar istaknula je da joj je drago čuti glas i iskustva poduzetnika na terenu kako bi se politike prilagodile njihovim potrebama. Privatni sektor je puno fleksibilniji od javnog sektora te mora biti predvodnik zelenih promjena.

Dunja Mazzocco Drvar

Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena rekla je:

” Svi mi imamo samo jedno mjesto za život – planetu Zemlju. Jako mi je drago da je IKEA Hrvatska prepoznala ovu temu koja je jako važna i da smo zajedno organizirali ovu konferenciju. Nije samo do poduzetnika, nekada je i do zakonodavstva. Pozivam sve da međusobnu suradnju u postizanju ciljeva održivosti.”

Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena

Nikolaos Migkianis, direktor tržišta IKEA Hrvatska d.o.o.: „ Mi smo tu da kreiramo bolji svakodnevni život. Važno nam je, pritom, nadahnuti što veći broj ljudi: kupce, zaposlenike, dobavljače, pa čak i druge tvrtke. Želimo da nam se svi pridruže i da počnu svakodnevno donositi održivije odluke.“

Gđa Vlasta Zanki je  istaknula:  „Već 25 godina govorimo o klimatskim promjenama. Povećali smo udio obnovljivih izvora energije za 20 % i smanjili udio stakleničkih plinova u Europi za 20 %. Najagilnije zemlje su skandinavske zemlje. Prema International Institute for management and Development, IMD World Competitiveness Ranking, Hrvatska je na 46 mjestu po konkurentnosti i zelenoj tranziciji. Za usporedbu skandinavske zemlje su na vrhu ljestvice. Zelena tranzicija je prilika, a ne prijetnja.“

Ivan Božić iz socijalne zadruge Humana Nova „ Humana Nova ima najbolji model gospodarenja tekstilnim otpadom u Europi. U 2021. zadruga je prikupila 640 tona tekstilnog otpada a od 2011. više od 3000 tona otpada.“

Sanja Končar, stručnjakinja za održivost  iz IKEA Hrvatska: „Moguće je istovremeno biti profitabilna tvrtka i raditi na tome da se ekološki i klimatski otisak smanji. IKEA Hrvatska ima Strategiju pozitivnog utjecaja na ljude i planet, ciljevi održivosti i strategija poslovanja moraju biti integrirani.“

Sanja Končar, IKEA Hrvatska d.o.o.

Gospodarski sektor u ulozi trendsetera

U panel diskusiji Gospodarski sektor u ulozi trendsetera predstavnici kompanija su predstavili svoje projekte i načine kako provode održivost i zelenu i digitalnu tranziciju. Panel diskusiju je vodila Snježana Turalija, poduzetnica i vlasnica Greenika poslovnog savjetovanja i članica Međunarodne mreže poslovnih žena.

Snježana Turalija, Krešimir Domjančić, Sara Foršek, Iva Fakin, Nevenka Vidmar i Bruno Krčelić

Sara Foršek iz Raiffeisen banke istaknula je: „ Banka ima iznimno bitnu ulogu za postizanje ciljeva Green Deala, ona ima snagu usmjeravanja financijskih sredstava prema ispravnim zelenim i održivim projektima. Cilj je postizanja niže cijene financiranja što je projekt održiviji. Banke mogu eliminirati priljev sredstava u tzv. brown industrije i usmjeriti ih prema zelenim industrijama.

Koristili smo smjernice Europske centralne banke jer na taj način možemo diferencirati industrije koje idu u zelenom smjeru i one koje su na listi onih s kojima banka više ne želi raditi. S druge strane, banka može potaknuti neke industrije da se opredijele na zelenu tranziciju.

Digitalizacija nam je vrlo bitna u oblikovanju našeg poslovanja, između ostaloga na taj način efikasno koristimo resurse i olakšavamo poslovanje našim klijentima. Bitno je naglasiti da kao jednu od prepreka u daljnjoj digitalizaciji smatramo još uvijek nedovoljnu digitalnu pismenost korisnika.”

Biti će gotovo nemoguće u sljedećem krugu izgradnje POS-ovih stanova, ostvariti zakonski određenu jediničnu cijenu izgradnje

Iva Fakin iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama rekla je : „Javni sektor treba voditi svojim primjerom, posebno jer od nas dolaze pravilnici i zakoni. U zadnjih 5 do 10 godina se vidi napredak posebno u lokalnim jedinicama vode više računa o svojim objektima i svojim stanarima. Uspostavom i nadzorom potrošnje energije upotrebom sustava u zgradama u javnom sektoru pokazalo se da samo praćenjem potrošnje energije dolazimo do 6,81 posto uštede među 20.000 objekata u sustavu.“  Istaknula je i da će  u sljedećem krugu izgradnje POS-ovih stanova, biti gotovo nemoguće ostvariti zakonski određenu jediničnu cijenu izgradnje kako bi ti stanovi bili zeleniji i održiviji.

Nevenka Vidmar, Ured ovlaštene arhitektice i članica Međunarodne mreže poslovnih žena,  iz perspektive arhitektice kaže da su sve više u upotrebi reciklirani ili reciklirajući materijali te da ima dovoljno edukacija vezanih uz održivost u zgradarstvu. Celuloza, HPL – visoko prešani papir su materijali koji mogu postići uštedu u toplinskoj izolaciji.

U ime Hrvatske pošte, Krešimir Domjančić je naveo neke primjere koji pomažu održivosti: „Prije 5 godina je donesena strategija razvoja 2020-2022 koja se temelji na dva smjera digitalizaciju i društveno odgovorno poslovanje i u tom smjeru definiramo svoje poslovanje. 9500 zaposlenih, 3500 vozila, preko 100 ureda.

Započeli smo elektrifikacijom voznog parka s više od 200 vozila – bicikli, motocikli, a uskoro dolaze i lako dostavna vozila. Novi sortirni centar je izgrađen po najsuvremenijim standardima ekološke učinkovitosti. Uveli smo paketomate jer oni podržavaju održivost tj. poštar može ostaviti više paketa na jednom mjestu, a ljudi u krugu od 500 metara će doći pješice po svoje pakete. Sitni pomaci mogu napraviti veliku promjenu.“

Očekuje nas vjerojatno najveća investicija u Hrvatskoj – izgradnja terminala luke Rijeka – Rijeka Gateway

Bruno Krčelić iz Energije Naturalis rekao je da je energetika doživjela velike promjene, to je sektor koji zahtijeva brze odluke. „„Mi smo ujedno i najveći privatni željeznički cargo prijevoznik, imamo najmodernije lokomotive u Europi, no nažalost na našim prugama ne možemo koristiti njihov puni potencijal. Nadamo se da će uskoro krenuti i projekti izgradnje modernijih pruga. Što više kamiona maknemo s ceste, puno smo učinili jer su vlakovi zeleniji oblik prijevoza.”

Iva Fakin, Nevenka Vidmar i Bruno Krčelić

Najavio je i jednu od najvećih investicija u Hrvatskoj: Rijeka Gateway – projekt izgradnje kontejnerskog terminala u Rijeci, čiji se početak poslovanja očekuje 2025. „Rijeka ima ogroman lučki potencijal, ima dovoljnu dubinu primiti najveće brodove. Na projektu Rijeka Gateway ćemo opremu pogonjenu dizel motorima zamijeniti električnima, što uključuje i velike obalne dizalice koje ne samo da rade na električnu energiju, nego je i proizvode, prilikom spuštanja kontejnera.“

Istaknuo je da sve započinje od nas: „ Svi mi moramo razmisliti o tome koliko smo spremni odreći se vlastitog komfora vezano uz klimatske promjene. Uostalom, na kraju ćemo svi mi podnijeti i platiti teret zelene tranzicije.“

Laura Orlić iz Artivist Company održala je predavanje u kojem se predstavila 4 europske tvrtke koje se bave održivošću.

Zaposlenici IKEA Hrvatska i članice Međunarodne mreže poslovnih žena

U galeriji ispod pogledajte atmosferu s konferencije.

FOTO: Arhiva Mreža žena