Održana konferencija za Dan žena: Ekonomija bez predrasuda

 Žene svoja prava moraju uzeti i biti glasnije

 

Ovogodišnju konferenciju povodom Međunarodnog dana žena, pod nazivom „Ekonomija bez predrasuda“, organizirala je Međunarodna mreža poslovnih žena u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca. Tema konferencije je bila Jačanje gospodarstva osnaživanjem žena te poticanje žena da uzdignu svoj glas i izbore se za svoja prava, koja su, kao i uvijek, nakon velikih disrupcija u svijetu, opet vraćena dva koraka unatrag.

Sve prisutne pozdravio je Damir Zorić, generalni direktor Hrvatske udruge poslodavaca koji je istaknuo da žene moraju biti glasnije, bolje organiziranije i prodornije kako bismo ostvarile ono što smatramo da je važno kako bi ovo društvo bilo humanije. Istaknuo je da  žene trebaju reći ono što želimo svih 365 dana u godini.  Ivana Radić predsjednica udruge Međunarodna mreža poslovnih žena istaknula je da smo ovaj dan sve zaslužile. Istaknula je da ćemo promijeniti naš položaj kada se uključimo u sve sfere života jedne zajednice. Nema tog muškarca koja nas može razjediniti kada odlučimo da nešto napravimo. Pružite ruku kad ste visoko ženama ispod vas, pružite ruku kad ste ispod, ženama koje žele doći na neku poziciju. To je jedini put da mi dođemo tamo gdje želimo, a to je ravnopravnost. Sva prava koja želimo, moramo uzeti.

Konferenciju je vodila Ivana Fakin, vlasnica Essenta agencije.

Uvodno predavanje održala je Sandra Šućurović koja je pričala o ostvarivanju naših potencijala i načinima na koje to možemo napraviti. Ono što trebamo je voditi se svojim srcem i osluškivati sebe.

Panel Jačanje gospodarstva osnaživanjem žena vodila je Gordana Matković, vlasnica tvrtke Educamix koja je iznijela statistike u kojima je u ukupnom udjelu stanovništva skoro 51,7 posto žena, no u upravama kompanija ih je tek 11,8 posto. Imamo puno više obrazovanih žena od muškaraca.

Ivana Radić, biznis terapeut i predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena je istaknula da je broj žena u poduzetništvu od devedesetih godina 20. stoljeća do danas puno veći i da su žene ostvarile puno više prava od tada do danas. Kada su žene dovedene do toga da nešto moraju, onda izvuku svu svoju hrabrost. Žena uvijek ima nešto za reći, ali ne zato što nekoga potkopavamo nego da se izrazimo. Pandemija, ratovi i slično, su nas vratile unatrag u našim pravima.

Ivan Mišetić, predsjednik članova HUP-a je apostrofirao ulogu žene kao majke i nekoga tko je jako snažan i tko daje svoju podršku svima oko sebe.

Ivana Gažić, predsjednica Zagrebačke burze, rekla je da u organizacijama treba prepoznati žene koje imaju kompetencije za neki direktorski položaj  i gurati ih u tom smjeru. Žene često misle da nešto ne mogu. Moramo ih ohrabriti.

Milka Kosanović, direktorica odnosa članstva u HUP-u izjavila je da žene moraju prestati biti „dobre curice“. Društvo odvraća djevojčice od njihovih potencijala, a treba ih poticati da idu u smjeru razvoja onog au čemu su najbolje. Poručila je da žene ne smiju dopustiti muškarcima da ih stišavaju, one moraju biti glasne.

Barbara Kolar, radijska i televizijska voditeljica je istaknula da odgovornost za stereotipe leži na svima nama, a ne samo na medijima. Mediji imaju neke druge postulate pa je potrebno i stvoriti priču koja bi im bila zanimljiva. Kaže da je iza nje stajao njen inat i uspjela je unatoč,a ne zahvaljujući.

Dunja Firšt, HR managerica u Kaufland Hrvatska je ispričala kako se kompanija prije 10ak godina opredijelila za to da bude najpoželjniji poslodavac u branši. Tada je krenula promjena. U kompaniji imaju 77 posto žena, a 54 posto žena je na rukovodećim položajima. Ugovori na određeno su zastupljeni samo 2 %. Ona smatra da je sve u životu stvar izbora i da treba preuzeti stvari u svoje ruke.

Snježana Turalija, vlasnica Greenika obrta za savjetovanje rekla je da su žene odradile najveći dio posla u sektoru zelene tranzicije i zgradarstva. Predsjednici uprava, direktori i velika imena u arhitekturi su uglavnom muškarci, a žene su vrlo tihe, a rade puno baš u tim djelatnostima. U političkom miljeu imamo još puno toga za napraviti jer nas se ušutkava. Naglasila je da moramo vjerovati same u sebe.

Snimku konferencije možete pogledati ovdje:

FB: https://www.facebook.com/medjunardnamrezaposlovnihzena/videos/1894752950913759

YouTube: Ekonomija bez predrasuda – konferencija Međunarodne mreže poslovnih žena – YouTube

Foto: vlastita arhiva

IZ MEDIJA:

https://dalmatinskiportal.hr/hrvatska/dan-zena–pandemija-i-ratovi-vratili-su-nas-unatrag-/126714

HRT: HUP: Žene i dalje nedovoljno zastupljene u gospodarstvu

Žene i dalje nedovoljno zastupljene u gospodarstvu, osobito na najvišim razinama – tportal

Ivana Gažić (ZSE): Žene će uskoro biti deficitarne na vodećim pozicijama jer će svi htjeti žene na vrhu (lidermedia.hr)

https://she.hr/zene-svoja-prava-moraju-uzeti-i-biti-glasnije/

Žene svoja prava moraju uzeti i biti glasnije – Profitiraj.hr

HRT: HUP: Žene i dalje nedovoljno zastupljene u gospodarstvu

Žene i dalje nedovoljno zastupljene u gospodarstvu, osobito na najvišim razinama – tportal

https://mojzagreb.info/zagreb/odr%C5%BEana-konferencija-za-dan-%C5%BEena-ekonomija-bez-predrasuda

https://muralist.hr/gospodarstvo/odrzana-konferencija-za-dan-zena-ekonomija-bez-predrasuda/

EKONOMIJA BEZ PREDRASUDA: Žene moraju uzeti svoja prava i biti glasnije – Dnevno.hr

Ekonomija bez predrasuda – DemosMedia.hr

Ekonomija bez predrasuda: Žene svoja prava moraju uzeti i biti glasnije — eZadar.hr (net.hr)