Draguljice Lang – spoj tradicije i kreativnosti

Razgovarali smo s Petrom Požegom, kreativnom članicom udruge međunarodna mreža poslovnih žena koja u svoje slobodno vrijeme nastavlja obiteljsku tradiciju koju je započela njena baka, a Petra s puno strasti nastavila dalje.

Razgovarala: Ivana Radić

 

Petra, ime se baviš i koja je tvoja poslovna strast?

Za Draguljice Lang mogu slobodno  reći da su brand koji ima svoju povijest i priču. Poslovna priča krenula je s  oglicama, a nastavila se u raznim kreativnim smjerovima. No, Draguljica je ostala glavna, možemo reći, baza, za sve druge kreativne pothvate.

Ja sam po struci pravni analitičar, a svoj utočište i bijeg od papira i samoga sustava sam pronašla u kreaciji Draguljica Lang.

Svake godine, za Božić i Uskrs napravim kratki odmak. Izrađujem nešto prigodno, osluškujući tržište, potrebe i želje kupaca. Moja strast su igla i konac te “Singerica” moje pokojne bake. To je moj početak.

Kako su nastale Draguljice Lang

Davnih godina Draguljice su bile bebice, male lutkice koje je izrađivala moja baka. 40-tih godina u Zagrebu nije bilo baš nekog izbora igračaka. Stoga su ih djeca i roditelji smišljali sami. Tako je krenula i ideja jednoga dana da bakinu priču dovedem na stepenicu vise. Odlučila sam ih modernizirati.

Naziv Draguljice kreće od bivših ravnatelja Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, u kojem je moja baka radila cjeli svoj vijek jer su ju tako od milja zvali. Sve do svoje smrti ostala je Draguljica. Posebna, požrtvovna, s milijun ideja u rukama. Ona i njena “Singerica” bile su nepresušan izvor kreacija.

Gdje crpiš inspiraciju?

Energiju crpim iz negdje iz sebe. Kada mi je na poslu  teško, kada naporno radim, kada dođem doma,  čim sjednem za radni stol ideje krenu same od sebe. Pratim naravno Instagram i ideje, trendove. Nekako se trudim biti svoja i originalna. Volim taj neki štih Zagreba. Kapute, broševe, bisere….taj neki pomalo zaboravljeni, klasični stil.

Uz pomoć majke i djece svojih prijatelja počela sam tu i tamo raditi nešto prigodno i za najmanje. Memory igre, igračke i slično. Energija ide iz srca. Iz ljubavi prema onome što radiš, a jako mi je drago usrećiti druge ljude.

Što sve možeš ponuditi od svojih proizvoda?

Trenutno su aktualni ukrasi za bor i moji eko borovi. Ukrasi su od filca, punjeni, potpuno bezopasni za klince. Idealni za borove, prozore, vrata…

U ponudi stalno imam broševe. To mi je baza. Preko ljeta se orijentiram na natikače s masnicama i Draguljicama.

Nakon Nove godine krećem s novom kolekcijom balerinki za jesen i zimu s Draguljicama. Balerinke će  naravno biti kožne.

Gdje nabavljaš materijale i kako dolaziš do ideja?

Materijale nabavljam u Italiji. Milano i Trst imaju veliki izbor materijala. Ponekad i u Zagrebu. No, to je zaista rijetko. Preko interneta obavljam kupnju za potrošne male sitnice. Ideje su bazne, klasične. Samo su neki detalji promjenjivi.

Imaš li neku specijalnu ponudu za članice Mreže žena?

Specijalna ponuda za članice je od sada i zauvijek -20% na sve kaj kupuju. neke članice su imale  prigodu kupiti moje proizvode na Maloj školi poduzetništva za žene u HGK. u pitanju su bili ukrasi za bor po promotivnoj cijeni. Naravno sto god radim, za članice je popust osiguran.